Quantcast
Channel: نمایی از آمریکا » World War II
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

ششم ژوئن 1944 میلادی—آغاز عملیات بزرگ آزاد سازی اروپا

0
0
نیروی هوایی متفقین در روز ششم ژوئن 1944

نیروی هوایی متفقین در روز ششم ژوئن 1944

مقدمه

اگر چه روز دی— (D-Day) به طور معمول در اصطلاحات نظامی برای روزی استفاده می شود که از نظر استراتژیک، نظامی و سیاسی رویداد مهمی را ورق خواهد زد، اما از نظر تاریخی، این روز مترادف است با 6 ژوئن 1944. در این روز، نیروهای متفقین با عبور از کانال انگلیس، و فرود آمدن در سواحل نورماندی، در فرانسه، عملیات بزرگی را بمنظور آزاد سازی اروپای غربی از کنترل نازی ها در دوران جنگ جهانی دوم آغاز کردند. نیروهای متفقین، بخش شمالی فرانسه را ظرف سه ماه آزاد کردند. این نیرو سپس، خود را آماده ورود به آلمان کرد، یعنی جایی که با نیروهای نظامی اتحاد جماهیر شوروی که از شرق در حال حرکت بودند بهم پیوستند. نیروهای متفقین، در سواحل نورماندی با نیروهای آلمان نازی که بسیاری از سرزمین های اروپایی را در دوران جنگ دوم جهانی در کنترل خود گرفته بودند، وارد جنگ شدند. متفقین بخوبی می دانستند که برای آزاد سازی اروپا از دست نیروهای هیتلر، یک تهاجم موفقیت آمیز، و متعاقباً اشغال قاره اروپا ضروری است. هیتلر نیز از این مسئله بخوبی آگاهی داشت، و بهمین علت هم انتظار آنرا داشت که نیروهای متفقین در بهار سال 1944 از شمال غربی اروپا به مواضع او یورش کنند.

آغاز عملیات آزاد سازی اروپا

هیتلر امیدواربود بتواند با انجام یک ضد حمله قوی، نیروهای متفقین را از سواحل نورماندی پراکنده کرده، و تلاش های آنها را برای حملات آینده، به تأخیر بیندازد. هیتلرهمچنین امید داشت با این حربه بتواند وقت بیشتری بخرد، و بیشتر نیروهای خود را برای رویارویی با نیروی نظامی اتحاد جماهیر شوروی در شرق بسیج کند. به باور هیتلر، به محض دست یابی به این اهداف کوتاه مدت، نیروهای آلمان نازی میتوانستند در این جنگ به یک پیروزی تمام و کمال دست بیابند. در بامداد روزپنجم ژوئن 1944، ژنرال آمریکایی- دوایت دی آیزنهاور، فرمانده عالی نیروهای متفقین در اروپا، فرمان حمله نیروهای تحت امر خود را با رمز عملیاتی “ارباب بزرگ” صادر کرد. گفتنی است، این رویداد بزرگ ترین عملیات نظامی آبی-خاکی در تاریخ رویدادهای نظامی جهان تلقی میشد.

به دستور ژنرال آیزنهاور، 6 هزار قایق سریع، و شمار زیادی از کشتی های جنگی دیگر، مسولیت حمل 176 هزار سرباز نیروهای متفقین را آغاز کردند، و با ترک کردن سواحل انگلستان سفر خود بسوی فرانسه را شتاب بخشیدند. در آن شب، 822 هواپیما، پر از چتربازان حرفه ای، بمنظور فرو آمدن در نقاط مهم جفرافیایی در نورماندی عملیات خود را آغاز کردند. علاوه بر این،13 هزار هواپیمای اضافی بمنظور ارائه پوشش هوایی و عملیات پشتیبانی برای عملیات آزاد سازی اروپا بسیج شدند. گفتنی است، در سپیده دم روز 6 ژوئن 1944، هجده هزار چترباز با فرود خود بر روی زمین های نورماندی آماده عملیات بودند. عملیات تهاجم زمینی نیروهای متفقین در ساعت 6:30 بامداد آغاز شد. نیروهای بریتانیایی و کانادایی در تصرف سواحل طلا، جونو، و شمشیر با مقاومت ناچیزی روبرو شدند، نیروهای آمریکایی نیز در سواحل یوتا، یعنی یکی از 5 محور این تهاجم بزرگ، براحتی بر نیروهای دشمن چیره شدند. اما این کار در ساحل اوماها بسیار دشوار تر بود، یعنی جایی که در آن 2 هزار سرباز جان خود را از دست دادند، و تنها با سرسختی و واکنش سریع و هوشمندانه نیروهای زمینی بود که متفقین به اهدف از پیش تعیین شده خود دست یافتند . در پایان آنروز تاریخی، 155 هزار تن از سربازان آمریکایی، بریتانیایی و کانادایی – با موفقیت فاز نخست عملیات یورش به سواحل نورماندی را به پایان رساندند.

ششم ژوئن 1944 میلادی-- عملیات بزرگ آزاد سازی اروپا از دست قوای آلمان نازی

ششم ژوئن 1944 میلادی-- عملیات بزرگ آزاد سازی اروپا از دست قوای آلمان نازی

آلمانی ها هم به سهم خود، دچار سردرگمی بودند، بویژه غیبت فرمانده مشهور، فیلد مارشال اروین رومل، که در آن هنگام در مرخصی بود، ضربه ای جدی بر آرایش نظامی آلمانها وارد ساخته بود. همچنین هیتلر در پاسخ گویی به درخواست فرماندهان خود برای اعزام نیروهای زرهی تاخیر کرده بود. علاوه بر این، آلمانی ها از عملیات هوایی موثر و سهمگین نیروهای متفقین که بسیاری از پل های کلیدی و راه های ارتباطاتی را هدف قرار داده بود، دچار شک روانی شده بودند. این امر، آلمانی ها را مجبور کرد که در جابجایی نیروهای خود از راه های طولانی تر استفاده کنند. همچنین پشتیبانی کارآمد نیروی دریایی متفقین، پیشروی دیگر نیروها را سرعت بخشیده بود. البته همانگونه که ارتشبد برنارد مونتگومری انگلیسی بعدها ادعا کرده بود همه چیز دقیقاً بر اساس برنامه ریزی های قبلی پیش نرفته بود. اما عملیات “روز دی” در تمامیت خود بسیار موفق بود. تا پایان ماه ژوئن، متفقین با استقرار 850 هزار نیروی نظامی، و 150 هزار خودرو در نورماندی، آماده پیشروی برای آزاد سازی سایر نقاط قاره اروپا بودند.

قهرمانی ها و شجاعت خیره کننده ای که سربازان نیروهای متفقین در “روز دی” از خود به نمایش گذاشتند، الهام بخش تولید چندین فیلم سینمایی بوده است. از مشهورترین این فیلمها میتوان از، “طولانی ترین روز (1962)” و “نجات سرباز رایان (1998)” نام برد . فداکاری های سربازان در این عملیات تاریخی همچنین در سریال های کوتاه “اچ بی او” با عنوان “گروه برادران (2001)” نمایش داده شده است. هدف از بازگویی سر فصل های مهم تاریخی، قصه گویی و صرفاً بیان رویدادها نیست. مطالعه تاریخ به شرط اینکه با دیدی باز، علمی، و بی طرفانه صورت بگیرد، میتواند همه ما را در انتخاب راه از بیراهه، و تصمیم گیری های بزرگی که با سرنوشت بشریت مرتبط است یاری برساند. یاد تمامی سربازان و فرماندهان دلیر روز دی—ششم ژوئن 1944 گرامی باد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles





Latest Images